مفهوم رزولوشن
کسانی که با کار تصویر سر و کار دارند، حتما با کلمه رزولوشن آشنا هستند. رزولوشن در حقیقت به معنای وضوح است و شاخصی برای میزان کیفیت میباشد.
البته باید بدانیدکه کلمه رزولوشن در خط، صوت، فضا و … نیز استفاده میشود. ما در اینجا منظورمان، وضوح تصویری است.
و وضوح در اصل به جزئیات تصویر اشاره دارد. برای درک بهتر به تصویر زیر نگاه کنید.
تصاویر با وضوح پایین جزئیات کمتری دارند و تصاویر با وضوح بالا جزئیات بیشتری دارند.
(از راست به چپ)
واحدهای معروف در بیان وضوح تصاویر dpi (نقطه در اینچ) و lpi (خط در اینچ) و ppi (پیکسل در اینچ) و PDD (PPPixels در هر درجه) است که dpi بیشتر در کار طراحی و گرافیک استفاده میشود و lpi بیشتر در لیتوگرافی؛ منظور از لیتوگرافی، حکاکی اثر چاپ روی صفحههایی از جنس آلومینیومی است که در چاپخانههای مجهز به سیستم چاپ افست برای انجام عملیات چاپ بر روی کاغذ استفاده میشوند.
پیکسل (Pixel) چیست؟
کلمه دیگری که باید به آن اشاره شود کلمه پیکسل (Pixel) است. پیکسل، کوچکترین واحد یک تصویر است. برای درک بهتر میتوان گفت که در واقع هر تصویر از تعداد زیادی پیکسل مربعی که در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند، تشکیل میشود. اگر تصویر را آنقدر زوم کنیم تا به کوچکترین واحد آن برسیم، آن واحد، مربعی با یک رنگ مشخص و ثابت، پیکسل است.
به تصویر سمت چپ نگاه کنید، پیکسلهای مربعی که هر کدام حاوی رنگی است، کاملا مشخصاند.
وضوح بالا در پیکسل چیست؟
وضوح بالا در پیکسل به این معنی است که در هریک از فضاهای مربعی، محتوای رنگی بیشتری نمایش داده شود و این اطلاعات رنگی هرچه بیشتر باشد، اندازه فایل گرافیکی بیشتر و جزئیات تصویر مشخصتر میشود. اما نکته مهم اینجاست که سندهای بزرگتر نیاز به حافظه بیشتر و همچنین فضای دیسک بزرگتری دارند و در فضای اینترنتی نیز موقع دانلود و یا ارسال، حجم زیادی از اینترنت را مصرف خواهند کرد!
وضوح پایین در پیکسل چیست؟
اگر تصویر حاوی دادههای رنگی ناکافی در فضاهای مربعی باشد، در این صورت، تصویر کاملاً بیکیفیت به نظر میرسد، مخصوصاً این بیکیفیتی زمانی بیشتر مشخص میشود که بخواهیم تصویر را برای مشاهده در اندازه بزرگتری، بزرگ کنیم یا اصطلاحاً زوم کنیم.
بنابراین، هنگام انتخاب و یا ایجاد تصویر، باید وضوح صحیح را با توجه به کاربردی که تصویر ما در نهایت خواهد داشت، تعیین کنیم که در هر مربع باتوجه به ابعاد اثر، دادههای رنگی کافی وجود داشته باشد.
مثلا باید بدانیم که این تصویر قرار است در یک بنر بزرگ خیابانی چاپ شود یا یک کارت ویزیت کوچک! که باتوجه به آن، وضوح مناسب را انتخاب کنیم.
رزولوشن
در نیمه راست تصاویر فوق، پیکسلهای تصویر مشخصتر است. این موضوع به این علت اتفاق افتاده است که رزولوشن تصویر کمتر از مقدار مناسب برای آن است. پس از دانستن مفهوم پیکسل، باید گفت که هر چقدر تعداد این پیکسلها در یک سانتیمتر مربع یا [بصورت استاندارد] در یک اینچ مربع از تصویر بیشتر شود میگوییم کیفیت یا وضوح تصویر بالاست؛ رزولوشن تصویر بالاست.
رزولوشن در چاپ
متداولترین مقدار رزولوشنها در طراحی و چاپ، اعداد ۷۲ ،۱۵۰ و ۳۰۰ dpi است. حال آنکه گاهی مقادیر ۹۶، ۱۰۰، ۲۰۰، ۴۰۰، ۶۰۰، ۱۲۰۰ هم استفاده میشود.
رزولوشن در وب
در دنیای وب، تصاویر با رزولوشن ۷۲ dpi استفاده میشوند! چرا؟ چون همان طور که قبلا اشاره کردیم هرچه dpi بالاتر باشد، حجم تصویر بیشتر میشود و این موضوع، سرعت بالا آمدن تصاویر را در صفحه وب کند میکند که معمولا این کندی خارج از حوصله مخاطب و به ضرر سایت است!
رزولوشن بالای تصویر را میتوان کم کرد ولی رزولوشن پایین را نمیتوان بالا برد. یعنی اگر رزولوشن ۷۲ (در چاپ بنر از این مقدار استفاده میشود) را از طریق نرم افزارهایی مثل فتوشاپ بخواهیم افزایش دهیم و به رزولوشن ۳۰۰ (این مقدار در چاپ افست و دیجیتال برای چاپ مواردی نظیر کارت ویزیت، پوستر، تراکت تبلیغاتی، سربرگ و پاکت نامه، لیبل سیدی و غیره کاربرد دارد) برسانیم، این مربعهای ریز (پیکسل ها) به تعداد بیشتری تقسیم خواهد شد تا رزولوشن مورد نظر ایجاد شود. ولی تولید پیکسلهای بیشتر از طریق شبیهسازی پیکسلهای مجاور صورت می گیرد و پیکسلهای جدید، حاوی اطلاعات بیشتری نخواهد بود تا کیفیت تصویر واقعا بیشتر شود. این افزایش کیفیت بصورت صوری خواهد بود.
روش پیدا کردن رزولوشن تصاویر
اگر طراح هستید قبل از استفاده از هر طرح و یا تصویری برای پروژه خود، اول رزولوشن تصویر را بررسی کنید و مطمئن شوید که مناسب سایز و کاری که میزنید هست یا خیر، برای یافتن مقدار عددی رزولوشن عکس، کافی است در نرمافزار فتوشاپ وارد قسمت image و سپس image size شوید. به شما اطلاعات لازم را خواهد داد.
افزایش رزولوشن
روشهایی هستند که ادعا میکنند کیفیت تصاویر را افزایش میدهند. تمام اینها کارشان را با شبیهسازی پیکسلی انجام میدهند. البته نه اینکه سودمند نیستند، وقتی تصویر خوب در اختیار ندارید استفاده از آن کار را کمی بهتر خواهد کرد.
حال اگر عکسی که در دست دارید، منحصربهفرد است و یا آن قدر آن را مناسب میدانید که هیچ جایگزینی را نمیتوانید قبول کنید، در زیر به شما سه روش برای با کیفیت کردن عکس پیشنهاد میکنیم.
روش اول) بالا بردن کیفیت عکس با فتوشاپ
نرمافزار فتوشاپ برای جبران این مشکل در عکس ابزارهایی را فراهم کرده است که با استفاده از این امکانات تقریبا میتوانید نتیجه خوبی بگیرید که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
افزایش کیفیت عکس با high pass
کم کردن نویز عکس با Reduce noise
واضح کردن عکس با فیلتر unsharp mask
روش دوم) با کیفیت کردن عکس با اپلیکیشن موبایل
در صورتی که کار با فتوشاپ برایتان دشوار است، میتوانید از اپلیکیشنهای اندرویدی استفاده کنید که کار با آنها آسان است.
روش سوم) سایت افزایش کیفیت عکس
یکی از سادهترین و پرکاربردترین روشها، مراجعه به سایت let’s enhance است. این وبسایت با استفاده از هوش مصنوعی رزولوشن عکسها را افزایش میدهد که با چند کلیک ساده کار شما را راه میاندازد.
اما اگر طراح هستید، یا قصد طراحی پروژهای را برای خود دارید، در استفاده از تصاویر در کار طراحی تمام سعی خود را در یافتن تصاویر با کیفیت مناسب داشته باشید تا نتیجه مطلوب را بدست آورید.
link: